Δημιουργικό Πεδίο

H 5η Πανελλήνια έκθεση Αρχιτεκτονικού έργου, συμπίπτει με την Πάτρα «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Η Οργανωτική Επιτροπή με την ευκαιρία αυτή θέλησε να εξετάσει το ευρύ φάσμα, το διευρυμένο πεδίο στο οποίο κινείται η σχέση αρχιτεκτονικής και τέχνης, οργανώνοντας παράλληλες εκδηλώσεις. Θέλησε να αναπτύξει ένα διάλογο για το διαμορφωμένο χώρο, με καλλιτέχνες, δημιουργούς, εκφρασμένο μέσα από το έργο τους.

Στα πλαίσια αυτής της προσέγγισης 17 καλλιτέχνες από το Ζ’ εργαστήριο της ΑΣΚΤ του Γιάννη Ψυχοπαίδη καλούνται να εκθέσουν στην Πάτρα στους Μύλους Αγίου Γεωργίου, βιομηχανικό κτήριο των αρχών του προηγούμενου αιώνα στο λιμάνι της πόλης, με θέμα «Διαδρομές».

 

Μέχρι πρόσφατα στο χώρο του βιομηχανικού συγκροτήματος των Μύλων ένα σύστημα μηχανημάτων, τροχών, ιμάντων και αλυσίδων «συνεργάζονταν» για να διαμορφωθεί το τελικό προϊόν.

Η αλυσίδα ήταν μέρος της διαδικασίας παραγωγής του αλευριού σαν εξάρτημα αλλά και σαν τρόπο εργασίας των μηχανημάτων. Το καθένα λειτουργεί ξεχωριστά και αυτόνομα αλλά συνδέεται με τα υπόλοιπα, «συνεργάζεται».

 

Η διαδικασία με την οποία λειτούργησε η ομάδα των καλλιτεχνών βρίσκει κάποιες αναλογίες με τη λειτουργία του κτηρίου.

Η ομάδα λειτουργεί σαν δεκαεφτά άτομα αυτόνομα που επηρεάζει το ένα το άλλο.

Ο καθένας με τις δικές του ιδέες και προβληματισμούς πάνω στο θέμα των διαδρομών δημιουργεί το δικό του έργο μέσα από μια εσωτερική διαδρομή. Σαν ομάδα ύστερα από συζητήσεις - ζυμώσεις εμπλουτίζουν το προσωπικό τους έργο και ταυτόχρονα γεννιέται η επιθυμία για κάποιες συνδημιουργίες μέσα στο χώρο.

Το πεδίο είναι ανοιχτό και συνεχώς μεταλλάξιμο δίνοντας τη δυνατότητα να προστίθενται στοιχεία μέχρι και την τελευταία στιγμή.

 

Το κτήριο σε αντιστοιχία με το τελάρο αντιμετωπίζεται σαν ένα ανοιχτό πεδίο άπειρων δυνατοτήτων.

Σαν κέλυφος με την κατασκευαστική του λογική αλλά και σαν ενέργεια αίσθηση με όλες τις μνήμες - ίχνη που κουβαλάει από το παρελθόν του.

Τα δομικά στοιχεία του κτηρίου, δοκάρια, κολόνες αλλά και τα παράθυρα, δημιουργούν αφορμές για κάποιες τρισδιάστατες κατασκευές που δίνουν μια άλλη ανάγνωση του χώρου.

Η σκάλα, χώρος μετάβασης, μια ιδιαίτερη διαδρομή μέσα στο κτήριο, σε πάει κάπου, δεν ξέρεις που? ανάβαση που μπορεί να σου δώσει εικόνες - πληροφορίες για το χώρο, να σου διαμορφώσει την αντίληψη ή μια ψευδαίσθηση για αυτό που πας να δεις.

 

Διαδρομές εσωτερικές, διαδρομές στο χώρο, πολλαπλές νοητές διαδρομές διαφορετικές για τον κάθε καλλιτέχνη αλλά και για τον κάθε επισκέπτη.

 

Μια σχέση συνύπαρξης εικαστικών έργων και κτηρίου, Αρχιτεκτόνων και Εικαστικών που ο διάλογος τους δημιουργεί ένα πλουσιότερο χώρο... ένα ανοιχτό δημιουργικό πεδίο.

Ντόρα Θεοδωροπούλου, Αρχιτέκτων
Κωσταντίνος Θόρβαλτ Μπάρλας, Αρχιτέκτων
Εκ μέρους της 5ης Πανελλήνιας Έκθεσης Αρχιτεκτονικού Έργου

επιστροφή