Η Επιτροπή αποτελούμενη από τους αρχιτέκτονες Αλέξανδρο Τομπάζη, Αντρέα Κούρκουλα, επ. καθ. ΕΜΠ και Ηλία Κωνσταντόπουλο, επ. καθ. Παν. Πατρών, συνήλθε στην Πάτρα, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2005 και μελέτησε όλες τις συμμετοχές που υποβλήθηκαν για την 5η πανελλήνια Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου του ΣΑΝΑ.
Η αρχιτεκτονική είναι πολιτιστική αξία και δράση όπως εύγλωττα δηλώνει και ο τίτλος της εκδήλωσης, επιδιώκοντας να καταδείξει τη διάσταση αυτή. Είναι συνεπώς φυσικό μια τέτοια έκθεση να είναι κάτι περισσότερο από μια θεματική ενότητα και να περιλαμβάνει έργα υλοποιημένα από ολόκληρο το αρχιτεκτονικό φάσμα, τόσο από επαγγελματίες αρχιτέκτονες από όλη την Ελλάδα όσο και από φοιτητές. Η επιτροπή θέλει να συγχαρεί τον ΣΑΝΑ που σε συνδυασμό με την παρουσία του δραστήριου νέου Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών συμβάλλουν από κοινού στην διαμόρφωση έντονης συζήτησης γύρω από την αρχιτεκτονική. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μεγάλη ποικιλομορφία στην κατανομή των μελετών που υπεβλήθησαν και η οποία, σύμφωνα με την ταξινόμηση του συλλόγου, αποτελείτο από 69 κατοικίες, 14 χώρους εργασίας, 13 χώρους αναψυχής, 57 δημόσια κτίρια, 40 αστικές επεμβάσεις και 2 μελέτες ερευνητικού χαρακτήρα. Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες υπέβαλλαν δύο έως τρεις μελέτες έκαστος. Επίσης πολύ θετική εντύπωση έκανε η μεγάλη συμμετοχή φοιτητών από τα περισσότερα Τμήματα Αρχιτεκτονικών Σχολών της χώρας, με την υποβολή 101 φοιτητικών εργασιών – προπτυχιακών, διπλωματικών και μεταπτυχιακών.
Η επιτροπή λειτούργησε σε κλίμα συναίνεσης με ομοφωνία ως προς τις επιλογές. Στην περίπτωση συμμετοχών από συνεργάτες μελών της επιτροπής οι αντίστοιχοι κριτές απείχαν της ψηφοφορίας. Η επιτροπή επέλεξε ένα μεγάλο αριθμό έργων προς έκθεση, περίπου τα μισά των υποβληθέντων, με βασικό γνώμονα να υπάρχει μια αντιπροσωπευτική εικόνα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής δημιουργίας στην Ελλάδα, σε όλες τις επιμέρους ενότητες που είχε προτείνει ο Σύλλογος. Παρ’ όλα αυτά η επιτροπή θέλει να επισημάνει το γεγονός ότι οι επιλεγμένες μελέτες δεν έχουν όλες τον ίδιο βαθμό ωριμότητας και συγκρότησης. Εντύπωση έκανε στην επιτροπή το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ερευνητικών θεμάτων που κατατέθηκαν από σπουδαστές και αρχιτέκτονες, τα οποία χωρίς τους συνήθεις περιορισμούς που θέτει η ελληνική πραγματικότητα, αξιοποίησαν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη δημιουργική ελευθερία που είχαν. Οι μελέτες χαρακτηρίζονταν από μια ποικιλία διαφορετικών τεχνικών έκφρασης απεικόνισης, από σκίτσα επεξεργασμένα στο χέρι και γραμμικά σχέδια μέχρι ψηφιακές αναπαραστάσεις και μικτές τεχνικές παρουσίασης. Ορισμένες από τις φοιτητικές εργασίες που είχαν αναλυτικό–ερευνητικό χαρακτήρα μάλιστα θα μπορούσαν να εκτεθούν με τη μορφή βιβλίου–portfolio για την καλύτερη κατανόηση τους. Η επιτροπή θέλει να ενθαρρύνει τους οργανωτές της έκθεσης να περιλάβουν όσο το δυνατόν περισσότερες τρισδίαστατες μακέτες καθώς και ψηφιακές αναπαραστάσεις–video animations μπορούν να διαθέσουν οι συμμετέχοντες.
Το γενικό επίπεδο των μελετών στο σύνολό του, σύμφωνα και με την πρότερη εμπειρία των μελών της επιτροπής ήταν υψηλότερο από αντίστοιχες εκδηλώσεις του παρελθόντος και καταδεικνύει μια ποιοτική βελτίωση της αρχιτεκτονικής στον ελληνικό χώρο.
Τα μέλη της κριτικής επιτροπής
Αλέξανδρος Τομπάζης, Αντρέας Κούρκουλας, Ηλίας Κωνσταντόπουλος