17 Nέοι καλλιτέχνες -σπουδαστές κι απόφοιτοι της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας- εκθέτουν στην Πάτρα. Όλοι τους καλλιτέχνες με σπουδές στο Ζ΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ καλούνται εδώ να διευρύνουν τους πλαστικούς τους προβληματισμούς συμμετέχοντας ενεργά με τα έργα τους στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που πλαισιώνουν την 5η Πανελλήνια έκθεση Αρχιτεκτονικού έργου που διοργανώνεται από το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων νομού Αχαΐας (Σ.Α.Ν.Α).

 

Οι εκδηλώσεις αυτές φέρνουν τόσο την Αρχιτεκτονική όσο και τις Εικαστικές τέχνες στο επίκεντρο ενός ευρύτερου προβληματισμού με θέμα τον γόνιμο διάλογο των τεχνών αλλά και τη βαρύνουσα σημασία του ρόλου της καλλιτεχνικής-πολιτισμικής δημιουργίας στην ζωή και την ανάπτυξη της σύγχρονης πόλης και του ευρύτερου κοινωνικού χώρου.

 

Αναζητώντας διαρκώς νέες ποιότητες ζωής και δράσης οι σύγχρονοι δημιουργοί απαντούν τολμηρά, ευφάνταστα και κυρίως συνειδητά στα προκλητικά αιτήματα της σύγχρονης ζωής και στα πιεστικά προβλήματα της μεγαλούπολης και του περιβάλλοντος στον καιρό της παγκοσμιοποίησης.

 

Οι πόλεις σήμερα-χώροι άμεσης αποτύπωσης των κοινωνικών αλλαγών και των δραματικών ανακατατάξεων είναι μαζί και χώροι που οργανώνεται ένα πνεύμα κριτικής αντίστασης και ενεργούς συμμετοχής σε κοινές δράσεις. Και οι καλλιτεχνικές - πολιτιστικές - επιστημονικές αυτές εκδηλώσεις συμβάλλουν ακριβώς στο να γίνει ακόμη πιο συνειδητός ο ρόλος του σύγχρονου δημιουργού και η παρεμβατική του σημασία τόσο σε «αμιγώς» καλλιτεχνικά ζητήματα όσο και σε ευρύτερα κοινωνικά, όπως τα προβλήματα ανάπτυξης, απασχόλησης, κοινωνικού αποκλεισμού, προβλήματα ενσωμάτωσης μειονοτήτων, προβλήματα οικολογικής και περιβαλλοντολογικής ευθύνης. Για να μετατραπούν δηλαδή, οι κοινωνίες σε ανoιχτά πεδία διαλόγων και προβληματισμού και οι τοπικές κοινωνίες σε κοινωνίες των ίδιων των πολιτών.

 

Η ομαδική αυτή έκθεση με το τίτλο «ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» σηματοδοτεί μια κοινή καλλιτεχνική πορεία των νέων δημιουργών – ο καθένας όμως με τα ιδιαίτερα εκφραστικά χαρακτηριστικά του. Κοινό τους θέμα η σύγχρονη πόλη και τα βιώματά τους μέσα στο αστικό τοπίο, τα ερεθίσματα και οι καλλιτεχνικές- πλαστικές αφορμές που ξεπηδάνε μέσα από την αστική καθημερινότητα, τους λαβυρίνθους των πόλεων αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

 

Εικόνες πολύχρωμες, γοητευτικές αλλά και έντονες, γεμάτες σκληρότητα αλλά και τρυφερότητα, γεμάτες αντιθέσεις και διαρκώς αιφνίδιες συναντήσεις διαφορετικών, ετερόκλητων κόσμων. Εικόνες αυτογνωσίας, εσωτερικών ημερολογίων αλλά και δημόσιας καταγγελίας. Με πολυποίκιλα μέσα και υλικά και έναν εκφραστικό πλουραλισμό ανιχνεύονται εδώ οι προσωπικές διαδρομές και τα αισθήματα δημιουργικών και ευαίσθητων περιπατητών και οδοιπόρων της πόλης με τις καλλιτεχνικές τους κεραίες σε εγρήγορση και την αισθαντικότητά τους σε πλήρη ανάπτυξη.

 

Τα έργα αυτής της έκθεσης χαρακτηρίζονται από ένα πνεύμα κριτικό και ανήσυχο, πνεύμα εκφραστικής ελευθερίας και δημιουργικού αναστοχασμού.

 

Μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον που αυξάνονται δραματικά τα προβλήματα της καθημερινής επιβίωσης οι νέοι δημιουργοί καταθέτουν με ευθύνη, φαντασία και αυθεντικά αισθήματα μαζί με τα έργα τους και τη στάση ζωής τους που ζητά να συνδέσει την ατομική τους με συλλογική διαδρομή, το ατομικό καλλιτεχνικό τους στίγμα με μια ευρύτερη δημιουργική πορεία πολιτισμικής παρέμβασης. Σ’ αυτό το σύγχρονο, περίπλοκο και πολυσύνθετο κόσμο η νέα, ζωντανή αυτή τέχνη επιχειρεί να βαθύνει και να πλουτίσει την εμπειρία του ανθρώπου της σύγχρονης πόλης προτείνοντας καλλιτεχνικά έργα με ευαισθησία, τόλμη και γόνιμη κριτική σκέψη. Και μαζί με την καλλιτεχνική του ευαισθητοποίηση η τέχνη αυτή ζητά από το θεατή της να γίνει συνεργός και συμμέτοχος σε κοινές διαδρομές και να ενεργοποιηθεί σε δραστήριους ρόλους ως καλλιτεχνικός δέκτης αλλά και ως ενεργός πολίτης.

Γιάννης Ψυχοπαίδης
Καθηγητής ΑΣΚΤ
Διευθυντής Ζ΄Εργαστηρίου
Ζωγραφικής ΑΣΚΤ Αθηνών

επιστροφή